MI A LEÉGÉS?

leéégés

Mi a leégés? Okai, kezelése és megelőzése

Mindannyian égtünk már le valamikor a napon – többnyire azért, mert nem használtunk megfelelő fényvédőt. Noha legtöbben el tudjuk viselni azt a három-négy napot, amíg bőrünk vörös, viszket és fáj, a leégés kezdeti tünetei csak ízelítőt adnak a károkból.

A leégés jóval veszélyesebb, mint azt sokan gondolnák, súlyos következményei is lehetnek.

Az adatok riasztóak. A gyermekkorban elszenvedett egy vagy több, felhólyagzással járó leégés több, mint kétszeresére növeli a későbbiekben, akár halálhoz is vezető melanóma kialakulásának kockázatát. A friss kutatások szerint 70 éves korára ötből egy amerikainál kialakul a bőrrák.

A daganatos megbetegedések mellett a leégés szépészeti károkat is okozhat. A kutatások folyamatosan igazolják, hogy a petyhüdt bőr, ráncosodás és a sötét foltok akár 90 százalékban is lehetnek a napkárosodás eredményei. Egy tanulmány pedig kimutatta, hogy az arc látható öregedéséért 80 százalékban az UV-sugárzás a felelős.
Mi történik valójában, amikor a bőrödet elérik a Nap sugarai? A leégés a bőr reakciója a Nap ultraibolya sugárzására – amikor a bőr leég, az a súlyos károsodás elszenvedésének a jele. Nézzük meg közelebbről, mi is történik a bőrrel, amikor leég.

Mi a leégés?

Nos, mi a leégés tudományos magyarázata? A Nap UVB és UVA sugárzást bocsát ki. Az UVB sugarak rövidebb hullámhosszúak és ezek felelnek a bőrdaganatok kialakulásáért. Az UVA sugarak hullámhossza hosszabb és mélyebben hatolnak be a bőrbe. Ez a sugárzás felel a ráncokért, petyhüdt bőrért és az öregedés más tüneteiért.

Amikor a bőrödet UV sugárzás éri, az a szervezetedből védekező folyamatokat vált ki. Bőrünkben melanocita nevű sejtek találhatók, ezek feladata a melanin nevű pigmentanyag termelése. A melanin elnyeli és hővé alakítja az UV sugarakat, a test természetes fényvédő rendszereként. Amikor a bőröd napsugárzás okozta károkat érzékel, a szervezet a környező sejtekbe melanint juttat el, hogy megvédje azokat a további károsodástól.

A sötétebb bőrszínű embereknek több melanin található a bőrükben, ezzel szemben a világosabb bőrűek hamarabb égnek le. A bőr leégéssel reagál a súlyos UV károsodásra, de nem csak a bőrpírra kell ügyelned; a bőrszín bármilyen változása a napsugárzás okozta károk jele – még a hőn áhított aranybarna szín is. Akár lebarnultál, akár súlyosan leégtél, az UV sugárzás károsította bőrsejtjeid DNS-ét. Bármilyen károsodás pedig bőrdaganathoz vezethet, ezért fontos tehát, hogy mindenkor használjunk fényvédő szereket.

Amikor UV sugárzás éri a bőrt, az károsíthatja a sejtjeidben lévő DNS-t. Amikor egy adott sejtet túlságosan sok sugárzás ért, feláldozza magát, hogy megelőzze a környező sejtek károsodását. Amikor a szervezet érzékeli a károsodást, ellentámadásba lendül, több vért juttat el az érintett területre a gyógyulás elősegítése érdekében. Ekkor alakul ki a gyulladás, ami bőrérzékenységet és fájdalmat okozhat.

Mindez az enyhe leégésekre vonatkozik – súlyos leégés esetén a következmények is komolyabbak. Ha túlzott mértékű UV sugárzásnak voltál kitéve, a bőr felhólyagosodhat. A bőrhólyagok folyadékkal telt védőbuborékot képeznek a szövet fölött.

uv

Mik a leégés tünetei?

A súlyos leégés számos tünetet okoz, amelyek mind a szervezetnek az égés okozta károk leküzdésére irányuló erőfeszítéseit jelzik. A leégés gyakori tünetei és jelei többek között:
– Hólyagok
– Az égéssel érintett bőrfelület kipirul, meleg
– Viszketés

A bőrpír az UV sugárzás hatását követően akár 30 percen belül is kialakulhat; a leégés pedig 24-72 órán át súlyosbodik. A fájdalom is általában ekkor a legsúlyosabb.
A leégett bőr tapintása forróbb, viszkethet is, de mindig fájdalmas. A leégés azonnali hatásai finoman szólva is kellemetlenek, de a leégett bőr nagyobb eséllyel károsodik; a túlzott mértékű napsugárzás növelheti a bőrdaganat esélyét.

Miért hámlik le a bőröm a leégést követően?

Ha leégést követően hámlani kezd a bőröd, annak oka, hogy a szervezeted megpróbál szabadulni a sérült, burjánzás veszélyét hordozó sejtektől. Amikor a szervezet súlyos károsodást érzékel, az összes sejtet feláldozza – tulajdonképpen a bőrsejtek tömeges elhalása történik, hogy a helyüket új, egészséges bőrsejtek vehessék át.

Állandóan ki vagyok téve a leégés kockázatának?

Amikor a szabadban vagy, a bőrödet mindig éri UV sugárzás. Azonban vannak bizonyos napok és napszakok, amelyek a leégés fokozott kockázatával járnak. A leégés kockázatáról az UV Index Mérce segítségével tájékozódhatsz. Ennek segítségével megbecsülhető, milyen gyorsan ég le a bőröd megfelelő védelem hiányában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta méri az ultraibolya sugárzás szintjét, a mérés eredményét pedig a kockázat mértékét mutató táblázatra alkalmazza.

uv index

2 vagy kevesebb: Amennyiben az UV indexszám kettő alatt van, az átlag számára a leégés kockázata minimális. Az átlagos bőr ilyenkor 60 perc védelem nélküli kitettséget követően kezd leégni.
3 és 5 között: Ha az UV indexszám 3 és 5 közé esik, a leégés kockázata immár mérsékelt. Az átlagos bőr 30-45 perc fényvédelem nélküli időt követően kezd leégni.
6 és 7: Ha 6-os vagy 7-es értéket ér el az UV indexszám, a védelem nélküli napsugárzás nagy eséllyel károsítja a bőröd. Akár 15-25 perc védelem nélkül napon töltött idő után kialakulhat a leégés.
8 és 10 között: Ha az UV indexszám 8 és 10 közé esik, fokozott kockázattal jár a védelem nélküli napon tartózkodás. Fényvédelem nélkül 15 percen belül leéghet a bőröd.
11+: Ha az UV indexszám eléri vagy meghaladja a 11-et, a leégés súlyos veszélye fenyeget. Védelem nélkül 10 percen belül károsodhat a bőröd.

Figyelem: Az UV indexszámtól függetlenül megfelelő fényvédelemre van szükséged szabadban tartózkodás esetén, télen épp úgy, mint nyár közepén.

Hogy előzhetem meg a leégést?

A leégés elleni védekezés legjobb módja korlátozni a napon tartózkodást. Az alábbi módszerekkel védheted meg bőröd az UV sugaraktól:

Kerüld el a déli napsütést
A Nap sugárzása délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebb. Ebben az időben igyekezz fedett helyiségben tartózkodni, ha pedig a szabadban kell lenned, részesítsd előnyben az árnyékos helyeket.

Viselj védőruházatot
A Nap ártalmas sugaraitól védőruhákkal is óvd bőrödet, például széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napvédő anyagból készült felsőruházattal.

Használj fényvédő szert (és idejében alkalmazd is újra)
Az időjárástól függetlenül mindig használj széles spektrumú fényvédő szert. Egyszerű ökölszabály: ne lépj ki az ajtón a megfelelő faktorszámú fényvédő szer nélkül. A széles spektrumú szerek UVA és UVB sugárzás elleni védelmét az amerikai FDA ellenőrzi, így az elérhető legjobb védelmet alkalmazhatod. Ha nem szereted a krémek ragacsos állagát, válaszd az ecsettel felvihető fényvédő púdert, melyet gyorsan felvihetsz és ugyanilyen gyorsan fel is frissíthetsz. Amennyiben fényvédős alapozót használsz, ügyelj rá, hogy két óránként új alapozóréteget vigyél fel.

Hogyan okoz bőrrákot a leégés?

A WebMD szerint a bőrrák kialakulásának oka a hosszú évek alatt folyamatosan elszenvedett napsugárzás okozta károsodás, de a napsugárzás akkor is ártalmas lehet, ha a fájdalmas, viszkető leégés nem alakul ki.
Amikor a bőrt UV sugárzás éri, a DNS károsodik. Erre válaszul lép működésbe a szervezet gyulladásos válasza, ami vért juttat a területre. Ettől a bőr gyakran – de nem minden esetben – pirossá válik. A bőrpír elmaradásából ne következtess arra, hogy a bőröd nem károsodott. A legrövidebb, védelem nélkül szabadban töltött idő is növelheti a bőrrák esélyét.
A bőrrák elsősorban a napsugárzásnak állandóan kitett területeken alakul ki, ideértve a fejbőrt, arcot, ajkakat, fület, nyakat, mellkast, karokat és kezet. Fontos, hogy a rákos burjánzás jeleire állandóan ügyeljünk.
Az alábbi ABCDE rendszer segítségével tarthatod szemmel a szabálytalan foltokat, illetve a fejlődő, növekvő képleteket. Az alábbi táblázatban a veszélytelen bőrelváltozásokat hasonlítjuk össze a melanóma jeleivel.

leéégés

Ha rendellenes elváltozásokat észlel anyajegyein vagy bőrszínén, vizsgáltasd meg azt egy bőrgyógyász szakorvossal. Minél hamarabb látja orvos a bőrelváltozást, annál jobb.

A Colorescience nyújtotta leégés elleni védelem

Előzd meg a napkárosodást és a fájdalmas leégéseket erős, tartós fényvédő szerrel. A Colorescience krémes állagú ásványi fényvédőit arra fejlesztették ki, hogy a bőrön könnyű érzettel járjanak és ne tömítsék el a pórusokat. A Sunforgettable ecsettel felvihető fényvédővel pedig pofonegyszerű megújítani a védelmet.
A Colorescience UV fényvédői nem-kémiai fényvédő szerek, mellyekkel ártalmas vegyszerek használata nélkül óvhatod bőrödet. Új formulánk további védelmet nyújt környezeti ártalmak, például a környezetszennyezés okozta szabadgyökök, vagy a számítógépek és telefonok képernyőjéből áradó kék fény ellen is.