Napvédelmi tippek gyermekeknek

leéégés

FÉNYVÉDŐ TIPPEK GYERMEKEKNEK

Mindannyian szeretnénk, ha gyermekeink felállnának a számítógép képernyője elől és több időt töltenének a szabadban, de ezt sok szülő kétszer is meggondolja a leégés és az UV sugárzás veszélyeire gondolva. Fontos gondoskodunk kicsinyeink érzékeny bőrének védelméről az ártalmas UV sugarakkal szemben miközben lehetővé tesszük számukra, hogy felfedezzék a természetet.

Bár fontos, hogy tisztában legyünk a nap káros hatásaival, van mód arra, hogy védekezzünk a kockázatokkal szemben, illetve hogy gyermekeink a napfényben sütkérezhessenek. A napsugarak elleni védekezés nem túl bonyolult, csak gyakorlás kérdése.

Tartsd észben ezeket a gyermekekre vonatkozó fényvédelmi javaslatokat, tanítsd meg a piciket is arra, hogy hogyan vigyázzanak magukra a napsütésben.

AMIT AZ ULTRAIBOLYA SUGARAKRÓL TUDNOD KELL

Mi bajunk lehet abból, ha pár percet fényvédelem nélkül töltünk a napon? Az UV sugarak valóságos rémálmot jelentenek a bőröd számára. A gyermekeknek szóló fényvédelmi javaslatok begyakorlása azt jelenti, hogy megértsük, hogyan hatolnak be a Nap sugarai a bőrbe, ezzel leégést és hosszabb távon a bőrrák kialakulásának nagyobb esélyét okozva a kicsiknek. Nem kell sok idő ahhoz, hogy a napfény ultraibolya sugarai károkat kezdjenek okozni a bőrben. Mik is valójában ezek az ultraibolya sugarak, amelyekre állandóan figyelmeztetnek?

A Nap sugarainak csak apró hányadát teszik ki az UV sugarak, de a bőr napsugárzás okozta sérüléseinek legfőbb okai. Ezek a sugarak károsíthatják a bőrsejtjeid DNS-ét; ha pedig a gének sejtosztódást szabályozó DNS-ében okoznak sérülést, az daganatos burjánzást okozhat.

Hogyan hatnak az UV sugarak a bőrödre? Reakcióba lépnek a melanin nevű, bőrben található vegyülettel. Ez az anyag a napfény okozta károk elleni védvonalad első eleme. Az a feladata, hogy elnyelje ezeket a veszélyes sugarakat, még mielőtt behatolnának a bőr mélyebb rétegeibe és ott súlyos károkat okoznának.

Az UV sugarak három fajtájáról az alábbiakat érdemes tudnod, hogy erre támaszkodva gondoskodhass a család fényvédelméről:

• UVA sugarak: Ez az ultraibolya sugárzás könnyedén áthatol a Föld ózonrétegén, és ezek a sugarak teszik ki a minket érő napsugárzás zömét. A szolárium csövek is ilyen sugárzást használnak, és a legújabb kutatások szerint a szoláriumozás jelentősen károsíthatja a bőrt. Noha a vizsgálatok alapján az UVA sugárzás barnítja a bőrt, ne feledjük: a lebarnult bőr sérült bőr.
• UVB sugarak: Az ultraibolya sugárzásnak ezen válfaja szintén veszélyes, leégést okozhat és gyengítheti a kicsik immunrendszerét. Az UVB sugarakról bizonyított, hogy szerepük van a bőrrák kialakulásában. Az UVB sugarak egy része átjut az ózonrétegen, így a gyermekeink veszélyben vannak ettől az ultraibolya sugárzástól.
• UVC sugarak: Ez az ultraibolya sugárzás a legveszélyesebb, de nem kell tőle tartani: nem tudnak áthatolni az ózonrétegen, így nem érik el a földfelszínt.

A káros UV sugarak terén tehát az UVA és az UVB sugarakra kell ügyelned, amikor a fényvédelemről gondoskodsz a gyakorlatban.

Melanin

A bőrben található melanin mennyisége egyénenként eltérő. Ha gyermeked bőre sötétebb, akkor több melanin áll a rendelkezésére, hogy elnyelje az UV sugarakat. Ha világosabb a bőre és a hajszíne is, kevesebb melaninnal rendelkezik és a bőre fogékonyabb lehet a napsugárzás káros hatásaira.

Noha a világos bőr könnyebben ég le, a sötét bőrűek bőre sem immunis a károsodással szemben. A bőrrák a latin-amerikai, afroamerikai és ázsiai egyének 1-4 százalékát érinti, de sokszor halálosabb, mivel hosszabb ideig marad észrevétlen.

A legkárosabb napszak

Az UV sugarak délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebbek, ekkor okozzák a legsúlyosabb károkat. Erre az időre lehetőleg beltéri programokat tervezz. Ha mégis a szabadban vagytok, keress védelmet nyújtó, árnyékos területet és használj fényvédőt.

Figyelem: Akkor is kulcsfontosságú a fényvédelmi javaslatok követése, ha lakóhelyed nem is kifejezetten napsütéses. Borús időben éppen olyan könnyen le lehet égni, mivel az UV sugarak akár 80 százaléka is átjut a felhőzeten.

Hajlamos-e gyermekem bőre a napkárosodásra?

A Nap UV sugarai mindannyiunkra hatnak, de egyesek nagyobb eséllyel szenvednek el károsodást tőlük. Honnan lehet tehát tudni, hogy gyermekünk bőre érzékenyebb-e a napsugárzásra?

• Világos bőrszín: Akinek világosabb a bőre, kevesebb melaninnal rendelkezik, így nagyobb eséllyel ég le.
• Világos szemszín: A kék vagy zöld szemű egyének nagyobb eséllyel égnek le.
• Genetikai hajlam: Amennyiben a család történetében gyakoribb a bőrrák, gyermeked hajlamosabb lehet az UV sugaraktól károsodni.
• Anyajegyek: Ha gyermekednek számos, illetve különösen ha nagyobb anyajegye is van, érzékenyebb lehet a napsugárzás okozta károkra. Fokozottan ügyelj az anyajegyekre és bármilyen változásra ezeket illetően. A szabálytalan alak, a növekedés és a szín is a melanóma korai tünete lehet.
• Autoimmun rendellenességek és betegségek: Ha gyermeked autoimmun betegséggel él, érzékenyebb lehet bőre a napkárosodásra.

Napvédelmi tippek gyermekeknek

[Gyermekek leégésének kockázati tényezői: 1, világos bőr; 2, világos haj; 3, világos szemszín; 4, sok anyajegy; 5, genetikai hajlam; 6, autoimmun rendellenesség]

Akár ráillik gyermekedre valamely előbbi kategória, akár nem, fontos, hogy megvédd bőrét a Nap káros sugaraitól, valamint hogy megtanítsd, hogyan maradhat biztonságban a napon. Azok a gyermekek is elszenvedhetik az UV sugarak rémisztő hatásait, akik csak ritkán égnek le a szabadban.

A D-vitaminnal kapcsolatos aggályok

Sokan úgy vélik, hogy gyermeküknek hosszabb időt kell a napon töltenie, hogy a napi D-vitamin adagjához hozzájusson. Habár a napon tartózkodni jó módja a D-vitamin megszerzésének, sok szülő túlzásba viszi ezt. Ahhoz, hogy e fontos vitamin ajánlott dózisa megtermelődjön, elég mindössze 10 percet tartózkodni a déli napon. Ez elég rövid idő, és sokan ennél jóval többet tartózkodnak a szabadban.

Amennyiben gyermekeid isznak tejet és naponta legalább egyszer a szabadban játszanak, aligha kell aggódnod bármiféle D-vitamin-hiány miatt. Kend csak fel a fényvédő krémet, valahányszor kinn hancúroznak.

napfény védelem

Találj árnyékot

A legjobb védelem a Nappal szemben? Ha nem ér egyáltalán. Keresd az árnyékot, amikor csak teheted. A bőr védelme pusztán annyit is jelenthet, hogy nem mész a napra. Ha a strandra mész, vigyél magaddal napernyőt vagy akár egy könnyű sátrat, így a gyerekek enyhülést találhatnak a tűző UV sugarak elől.

A Nap a nap bármely időszakában károsíthatja a bőröd, de különösen a délelőtt 10 és délután 2 óra közötti időszakban érdemes árnyékot keresned. Ezalatt a négy óra alatt a legerősebb a napfény, ezért fontos fedezékbe vonulni.

Ha kisgyermeket vagy csecsemőt nevelsz, az árnyék kulcsfontosságú. A kisbabák bőre vékony és még nem termelte meg az összes szükséges melanint. Így ezért gyorsabban is éghetnek le.

A szem védelme

Ne hagyd védtelenül a szemed! A napszemüvegre fontos szerep hárul a fényvédelemben. Válassz polarizált napszemüveget a család összes tagja számára. A polarizált lencsét különleges vegyi anyaggal vonták be, amely mérsékli a visszavert fény keltette ragyogást. A polarizált lencsékkel tisztábban látsz, eközben pedig védik érzékeny szemedet az UV fénytől.

A kicsik szemkörnyéki bőre különösen érzékeny lehet, a fényvédő szer pedig könnyen irritálhatja a gyermeked szemét. Viszont a szemhéj vékony bőre könnyűszerrel leéghet. A napszemüveg biztos módot nyújt ennek védelmére.

Ne hagyd védtelenül a szemed! A napszemüvegre fontos szerep hárul a fényvédelemben. Válassz polarizált napszemüveget a család összes tagja számára. A polarizált lencsét különleges vegyi anyaggal vonták be, amely mérsékli a visszavert fény keltette ragyogást. A polarizált lencsékkel tisztábban látsz, eközben pedig védik érzékeny szemedet az UV fénytől.

A kicsik szemkörnyéki bőre különösen érzékeny lehet, a fényvédő szer pedig könnyen irritálhatja a gyermeked szemét. Viszont a szemhéj vékony bőre könnyűszerrel leéghet. A napszemüveg biztos módot nyújt ennek védelmére.

Öltöztesd gyermekedet megfelelő ruhákba

Gyermekeid fényvédelmének egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja, hogy megfelelő takarást biztosítasz számukra. A helyesen megválasztott ruházat erős védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben.

Ruhavásárláskor alkalmazd az alábbi tesztet, hogy megbizonyosodj a megfelelő védelemről: nyúlj bele a ruhába és tartsd a fénybe. Ha a ruhadarabon átlátsz és világosan látod a kezed, akkor az UV sugarak ellen sem fog védelmet nyújtani.

Keresd az alábbi jellemzőket, amikor gyermekednek vásárolsz ruhákat:

• Sötétebb anyagok: A sötét színek több védelmet nyújtanak a világosaknál.
• Vastagabb anyagok: Egyes anyagok jobban szűrik az UV sugarakat. A pamut nem jelent különösebb védelmet, keresd a műszálasat, illetve poliésztert.
• Szövettípus: Csípd össze az anyagot. Ha tapintásra vékonynak tűnik, nem nyújt elegendő védelmet gyermeked számára az UV sugarakkal szemben.

De tovább is léphetsz és ellenőrizheted az UPF, azaz az ultraibolya-védelmi faktor értékét. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy az anyag milyen hatékonysággal szűri ki a Nap UV sugarait. Viszonylag új besorolásról van szó, és lehet, hogy nem lesz egyszerű ezzel rendelkező ruhákat találnod bizonyos márkákat leszámítva. Ha UPF szerint értékelt anyagra bukkansz, válaszd a legalább 40-re értékeltet.

Ne feledkezz meg a kis kobakokról! Fejünket éri a napfény java, de legtöbbünk nem ken napkrémet a gyermeke fejére. Legyen a gyermeked fején vastag anyagból készült sapka. Olyan napozósapkát válassz, amelyet feltéve a Nap nem süt a szemükbe és nem éri a fejbőrt. Habár a baseball-sapkák egyszerűen beszerezhetők, a fül és a nyak érzékeny bőrét nem védik. A halász sapka és a szalmakalap nyújtja a legteljesebb védelmet.

Gyermeked ruházatának átgondolt kiválasztása megóvhatja őket, amíg az udvaron játszanak, de hogyan védheted meg őket, amikor fürdőruhában vannak? UV szűrős úszó polóval. Ezek a vízzel szemben ellenálló anyagok némi többletvédelmet biztosítanak, amíg a gyermeked pancsolgat.

Fényvédő szerek nyújtotta biztonság

Miközben strandolsz vagy a városban intézel ügyeket, akár nyár van, akár nem, a szabadban töltött idő védtelenül hagyja a bőrödet a napsugarak káros hatásaival szemben. A fényvédő krém az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy megvédd gyermekedet az UV sugaraktól. Érdemes minden reggel alaposan bekenned gyermeked bőrét fényvédő krémmel.

Sajnos a legújabb kutatások szerint a gyermekek nem jutnak hozzá a szükséges fényvédelemhez. Egy friss jelentés szerint 4-ből csak 1 gyermeken használnak rendszeresen fényvédő szert.

Ugyanez a kutatás kimutatta, hogy a vizsgált gyermekek több mint fele legalább egy alkalommal leégett az előző év nyarán. Egyetlen, felhólyagzással járó gyermekkori leégés megduplázhatja a gyermek élete során jelentkező melanóma kockázatát, amely a leghalálosabb bőrrák-típus.

Ezek a statisztikák rémületesek, de gyermekednek nem szükséges szerepelnie bennük. Fogadd meg, hogy minden egyes nap használsz fényvédő krémet – gyermekeidnek szükségük van rá.

Kövesd ezt az UV védelmi táblázatot, hogy gondoskodj gyermeked biztonságáról a Nap UV sugaraival szemben:

napfényvédő

[Alacsony (0-2): fényvédő, napszemüveg; Közepes (3-5): fényvédő, napszemüveg, fejfedő; Magas (6-7): fényvédő, napszemüveg, fejfedő, árnyék; Nagyon magas (7-10): fényvédő, napszemüveg, fejfedő, árnyék; Extrém magas (11+): fényvédő, napszemüveg, árnyék, de. 10-du. 4 között fedett hely]

Hogyan működik a fényvédő szer?

A fényvédő szerek többsége kétféle összetevőből: szervetlen és szerves vegyületekből áll.

Szervetlen részecskék: A szervetlen vegyületek valójában fizikai akadályt képezve verik vissza a napfényt. Ezek közé tartozik például a cink-oxid – ha láttál már vízimentőt fehér orral, az a tiszta cink-oxidtól volt. Manapság a gyártók sokkal kisebb részecskéket képesek előállítani, így a cink-oxid is kevésbé fehér, azaz a gyermeked nem fog szellemnek álcázva járni-kelni.

Szerves részecskék: A szerves részecskék működési elve más; ezek elnyelik az UV sugarakat, miközben lebomlanak és hőt termelnek. A fényvédő szerekben található szerves vegyületek egyike például az oxibenzon.

Fényvédő szerek minősítése

Fényvédő szer vásárlása során légy figyelemmel néhány iránymutatásra. A legfontosabb az SPF, azaz a fényvédelem faktorszáma. Ezt minden flakonon feltüntetik. Ez az érték azt mutatja meg, mennyire hatásos a fényvédő szer az UVB sugárzással szemben

fényvédő

• SPF 15: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 94 százalékát szűröd ki.
• SPF 30: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 97 százalékát szűröd ki.
• SPF 45: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 98 százalékát szűröd ki.

Sajnos olyan fényvédő szer nincs, amely a Nap sugarainak 100 százalékát kiszűrné, a legjobb védelmet a 45-ös vagy afeletti faktorszámú szerek biztosítják.

Ezen túlmenően pedig a széles spektrumúként megjelölt szereket érdemes keresned. A SPF csak az UVB sugarakkal szembeni védelmet méri, a széles spektrumú fényvédő szert azonban úgy tervezték, hogy az UVA sugarakat is szűrjék. Noha jelenleg nincs elfogadott szabvány az UVA szűrés mérésére, fontos, hogy a fényvédő szer vásárlásakor erre a jelölésre is figyelemmel légy.

A frissítés szabályai

Fényvédő szer vásárlása során légy figyelemmel néhány iránymutatásra. A legfontosabb az SPF, azaz a fényvédelem faktorszáma. Ezt minden flakonon feltüntetik. Ez az érték azt mutatja meg, mennyire hatásos a fényvédő szer az UVB sugárzással szemben

Figyelj az allergiákra

Némely gyermek allergiás egyes összetevőkre. Óvatosságból az új fényvédő szert először próbáld ki egy kisebb bőrfelületen. Kenj fel egy keveset a gyermek felkarjának belső oldalára, majd egy nappal később vizsgáld meg a bőrt, nem alakult-e ki bármiféle pír vagy kiütés. Általában a titán-dioxid vagy cink-oxid tartalmú szerek kisebb eséllyel váltanak ki allergiás reakciót, mivel ezek az összetevők nem szívódnak fel a bőrben.

Számít a lejárati idő?

A fényvédő szeren feltüntetett lejárati idő számít. A legteljesebb védelemhez legjobb a flakont még a lejárati idő előtt elhasználni. Ha lejárati idő nélküli fényvédő szert vásárolsz, írd fel a vásárlás napját! A fényvédő szert tárold hűvös helyen és hacsak lehet, ne hagyd hosszabb időre a napon.

A leégés kezelése

Hibák előfordulnak, a túlzásba vitt napon tartózkodás szomorú eredménye pedig leégés is lehet. Ha gyermeked leégést szenvedne, van mód a fájdalom enyhítésére és a bőr gyors gyógyulásának segítésére.

• Gondoskodj megfelelő folyadékpótlásról: A leégés kiszáradást okozhat, amitől a kicsi meg is betegedhet. Gondoskodj róla, hogy a szervezetük bőséges víz utánpótláshoz jut. Mondj le a strandokon oly gyakran árult cukros italokról: a szénsavas üdítők, limonádék, de még a magas cukortartalmú gyümölcslevek is növelhetik a kiszáradás esélyét
• Legyen kéznél hűsítő pakolás: Amikor gyermeked bőre ég, az azonnal enyhülés legegyszerűbb módja a jeges pakolás. Bugyoláld vékony törölközőbe a jégakkut, hogy ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel. Ha a jég túl hideg, engedd tele a kádat hideg vízzel és ebben hűtsd le a gyermekedet. A gyulladás csillapítására tegyél bele őrölt zabpelyhet is.
• Tarts készleten aloe verát: Az aloe vera a szülők megbízható szövetségese, amikor a leégés fájdalmát kell kezelni. A növény segít csillapítani a gyulladást, a bőrön nyugtató hatású és hidratáló hatása segít megelőzni a leégés okozta hámlást. A bolti beszerzés helyett termeszd meg magadnak. Az aloe vera könnyen nevelhető, és közvetlenül a növény leveléből is használhatod a zselés anyagot. Extraként pedig a gyermeked biztosan imádni fogja ezt az újszerű kezelést – sosem árt, ha sikerül elterelni a figyelmét a fájdalmas leégésről.
• Amikor orvoshoz kell menni: Ha a gyermeked leégése annyira súlyos, hogy a bőr felhólyagzik, fontold meg, hogy elmész a gyermekorvoshoz. Figyelj a lázra vagy a furcsa viselkedésre, mert ez súlyosabb állapot jele lehet. Ha bármelyik tünet jelentkezik, javallott megvizsgáltatni a gyermeket.

Korcsoport szerinti fényvédelmi javaslatok

Gyermekeink pillanatok alatt felnőnek, mindannyian tudjuk, micsoda különbséget jelenthet egyetlen hónap is. A fenti tanácsok általános jelleggel vonatkoznak minden korosztályra, de hasznosak az életkor szerint differenciált tippek is.

Az alábbi javaslatokat megfogadva életkorától függetlenül gondoskodhatsz gyermeked védelméről

• Csecsemők: újszülöttek 6 hónapos korig
Újszülött esetén a fényvédelem kulcsfontosságú. Mivel a kisbabák bőre csak elenyésző mennyiségű melaninnal rendelkezik, sokkal gyorsabban égnek le. Ne engedd csecsemődet a napra, és ne használj fényvédő szert – a bőrük többnyire túl érzékeny a termékek összetevőihez. Inkább használd ki a ruházat és az árnyék védőhatását.
• Kisbabák: 6-tól 12 hónapos korig
A fényvédő szerek hat hónapos kortól már használhatók. Gondoskodj róla, hogy gyermeked bőrét alaposan lekented velük. Használhatsz babáknak gyártott, vagy felnőtt terméket is, viszont mindenképpen ragaszkodj a széles spektrumú szerekhez.
• Kisgyermekek: 12 hónapos kortól
Ahogy növekszik a gyermek, magyarázd el neki a fényvédelem fontosságát és mutass jó példát, használj naponta fényvédő szert. Ahogy egyre több és több időt töltenek a szabadban, oda kell figyelned a fényvédő szerek használatára. Szülőként tudjuk, milyen nehéz is nyugton tartani egy kisgyermeket; a fújható csomagolás könnyebbé teheti a felvitelt, de dörzsöld is be a terméket a védő hatás kiteljesítéséhez.

A szülőséghez nincs kézikönyv, és gyermekeink védelméről gondoskodni állandóan visszatérő feladatot jelent. Amikor a gyermekek fényvédelmére kerül a sor, pár jó tanács mindent megváltoztathat. Ezekkel a tarsolyodban gyermekeid a leégés kockázatától mentesen tartózkodhatnak a szabadban.

Gondoskodj családod fényvédelméről egész évben. A gyermekkor a szabadban való kalandozásról szól, biztosítsd tehát, hogy gyermekeid felkészülten indulnak felfedezni a külvilágot.