KÓKUSZOLAJ ÉS A LEÉGÉS: MIÉRT ROSSZ ÖTLET KÓKUSZOLAJAT HASZNÁLNI FÉNYVÉDŐKÉNT?

Kókuszolaj a leégés ellen

Kókuszolajat használsz mielőtt kimennél a napsütésre? Többet ne tedd! Kókuszolajat semmiképpen nem szabadna önálló fényvédőként használni. Hogy miért? Nézzük meg kicsit közelebbről.

A TERMÉSZETES BŐRÁPOLÁS TÉRHÓDÍTÁSA

Semmi nem tölt el bennünket nagyobb izgalommal, mint a természetes bőrápolás térhódítása, ami az elmúlt években megfigyelhető. Évtizedek óta beszélünk arról, hogy mennyire fontos, hogy az elfogyasztott táplálékok és italok egészségesek legyenek, beleértve a természetes ételeket, a homeopátiás szereket és a megfelelő folyadékbevitelt – de csak a közelmúltban kezdtünk el arról beszélni, hogy az is egészséges legyen, ami a testünkre kerül.

Kókuszolaj a leégés ellen

Az emberek még soha nem voltak ennyire tájékozottak a testükön használt termékekkel kapcsolatban. Nagyobb figyelmet fordítunk a hidratálóink hátulján apró betűkkel felsorolt vegyszerekre, és inkább a természetes termékeket választjuk a vegyszeresek helyett.

Egy gyors keresés a Pinterest-en rengeteg olyan információt hoz fel, melyet az emberek a természetes bőr- és testápolásról megosztanak, a szulfátmentes samponoktól kezdve a házi készítésű arcmaszkokig.

Mi a Colorescience-nél úgy gondoljuk, hogy ez nagyszerű. Filozófiánk az életminőség javításán alapul, ehhez dolgoztuk ki tiszta, természetes ásványi anyagokból előállított, egészségmegőrző termékeinket. Teljes mértékben őszinték vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi kerül bele a bőrápoló szereinkbe, annak érdekében, hogy fel tudd magad vértezni a tudással, hogy jót teszel a testednek.

Tisztán természetes fényvédelmet szeretnél?

Védd bőröd vegyszerektől mentes, tiszta ásványi összetételű fényvédővel a Colorescience-től!

Azt azonban nem szeretjük, ha téves információkat ténynek álcáznak és elhitetik azokat több millió emberrel, akik – miközben legjobb szándékuk szerint tesznek a testük egészségéért – így rosszul járnak. Sokszor mégis ezt látjuk a bőr- és testápolási trendekkel kapcsolatban. Egy természetes anyagot „univerzális csodaszerként” adnak el és minden problémára ajánlják azt, a pattanásoktól kezdve a ráncokig és még ki tudja, mire.

Talán a legnagyobb ilyen megtévesztés mostanában a kókuszolaj. Száraz a bőröd? Használj kókuszolajat. Hajad elvesztette a fényét? Használj kókuszolajat. Természetes fényvédőszert keresel? Miért nem próbálod ki a kókuszolajat?! Ugyan igaz, hogy a kókuszolaj kiváló hidratáló és természetes antibakteriális és gombaellenes szer, de nem akkora csodaszer, mint amilyennek az életmódguruk beállítják. És egészen biztosan nem természetes alternatívája a fényvédőknek. Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, hogy a kókuszolaj fényvédőként való használata miért nem egyszerűen hatástalan, hanem egyenesen veszélyes is.

Kókuszolaj a leégés ellen

MI AZ A FÉNYVÉDŐ?

Mielőtt belemennénk, hogy a kókuszolaj miért nem fényvédő, beszéljünk arról, hogy mi a fényvédő valójában. A nap két rendkívül veszélyes típusú UV- (ultraibolya) sugárzást bocsát ki: UVA és UVB sugarakat. Az UVA sugarak mélyen behatolnak a bőrbe és tartós károsodást okoznak, így például ráncokat és a bőr öregedését. Az UVB sugarak hullámhossza sokkal rövidebb és csak a bőr felületét égetik, rövid távon leégést, hosszú távon bőrrákot okozva.

A napozókrém olyan anyag, amely képes blokkolni mind az UVA, mind az UVB sugarakat, és védi a bőrt a leégéstől, a bőrráktól, a ráncoktól és az öregedéstől. A fényvédő hatását SPF-ben mérjük, ami a fényvédő faktor (Sun Protection Factor) rövidítése. Megmutatja, hogy a készítmény képes-e blokkolni az UVB-sugarakat, a mérése pedig roppant egyszerű: „Ha a fényvédelem nélküli bőr 20 perc alatt kezd pirosodni, akkor egy SPF 15-ös fényvédő krém elméletileg 15-ször hosszabb ideig, azaz körülbelül 5 órán keresztül akadályozza a pirosodást.”

Más megfogalmazásban az SPF százalékos arányt jelent: „Az SPF 15 az összes bejövő UVB sugár körülbelül 90%-át kiszűri. Az SPF 30 93%-ot, az SPF 50 pedig 98%-ot szűr ki.”

A valóság azonban nem ennyire egyszerű. Nincs olyan fényvédő – függetlenül az SPF értéktől –, ami 2 óra elteltével is megbízhatóan hatásos lenne. Ha fürdeni mész vagy izzadsz, gyorsabban hatását veszíti. Ezenkívül a meghatározás a bőr „pirosodására” utal, miközben jócskán történik károsodás még azelőtt, hogy a bőr pirosodni kezdene.

Valószínű, hogy a legtöbb fényvédő, amit eddig használtál, kémiai fényvédő. Ahogy a nevük is mutatja, ezek olyan vegyületek keverékéből készülnek, amelyek deaktiválják és lebontják az UVA és UVB sugarakat. Igazi bevált, klasszikus megoldás, mert olcsók és könnyen elérhetők szinte minden drogériában, benzinkútnál és élelmiszerüzletben. De ha kétségeid vannak a kémiai fényvédőkkel kapcsolatban, nem vagy egyedül.

Jelentős bizonytalanság figyelhető meg a kémiai fényvédőkkel kapcsolatban, és jó okkal. Nemcsak mert kissé félelmetesen hangzó, titokzatos vegyszerekből készülnek, mint például az oxibenzon, az oktiszalát és az oktinoxát, hanem komoly hátrányai is vannak. Közvetlen UV-fény hatására gyorsan lebomlanak, ezért gyakrabban kell őket alkalmazni. Ezenkívül a bőrre gyakorolt hatásuk is elég kíméletlen, valamint eltömítik a pórusokat.

Itt jön a képbe a kókuszolaj. Ha olyan természetes fényvédő krémet keresünk, ami nincs telis-tele vegyi anyagokkal és nem tömíti el a pórusokat, akkor legtöbbször a kókuszolajat reklámozó cikkekkel találkozunk. Rosszul informált bőrápolással és egészséggel foglalkozó guruk szerint a kókuszolaj nem csak jó alternatívája a fényvédőknek, de még előnyösebb is, mivel lehetővé teszi a D-vitamin bejutását a szervezetbe. Ez az információ azonban nemcsak téves, hanem hihetetlenül veszélyes is.

Semmilyen természetes olajat nem szabad önálló fényvédő megoldásként használni, így a kókuszolajat sem, mivel ezek a termékek nem képesek hatékonyan elnyelni az UV-sugárzást.

Kókuszolaj a leégés ellen

HASZNÁLHATOK KÓKUSZOLAJAT FÉNYVÉDŐKÉNT?

Szemben azzal, amit számtalan életmód- és bőrápolási guru állít, a rövid válasz: nem.

Az International Journal of Cosmetic Science tanulmánya szerint a kókuszolaj SPF értéke 1. Ez azt jelenti, hogy ha kókuszolajat használsz SPF-ként, pontosan ugyanannyi ideig tart, amíg a bőröd bepirosodik, mintha semmiféle védelmet nem használsz. A kókuszolaj fényvédőként való használatát a Mayo Klinika sem ajánlja: az ő becslésük szerint a kókuszolaj csak az UV sugarak körülbelül 20%-át szűri ki. Néhány tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a kókuszolaj SPF értéke kissé magasabb lehet. Például a University of Pharmacy Institute tanulmánya szerint 8-as értékű, amely még mindig túl alacsony ahhoz, hogy biztonságosnak legyen tekinthető. Más egészségügyi szakemberek szerint a kókuszolaj természetes SPF-értéke 4 és 5 között van. Zavaros mindez? Szerintünk is. Az ellentmondásos információkból egy dolog kitűnik, mégpedig az, hogy tanulmánytól és publikációtól függetlenül, a kókuszolaj nem nyújtja azt az SPF-értéket, amely ahhoz szükséges, hogy a bőröd biztonságban legyen az UV-sugarak káros hatásaival szemben.

Kókuszolaj a leégés ellen

Egy szó, mint száz: a kókuszdióolaj nem képes kiszűrni a káros UVA- és UVB-sugarak nagy részét, amelyeknek a bőr napsütésben ki van téve. Míg a magukat szakértőnek beállító, egészséggel foglalkozó bloggerek esetleg azt is állítják, hogy jó választás, az összes tudományos kutatás ugyanarra a következtetésre jut: nem biztonságos a kókuszolajat fényvédő szerként használni.

Valójában a kókuszolaj csak az UV-sugarak körülbelül 20 százalékát képes kiszűrni, miközben 80 százalékuk viszont mélyen behatol a bőrbe.

Kókuszolaj a leégés ellen

AKKOR MILYEN FÉNYVÉDŐT HASZNÁLJAK?

Most, hogy tudjuk az igazságot a kókuszolaj elégtelen fényvédő tulajdonságairól, a kérdés továbbra is az, hogy melyik az a természetes, egészséges fényvédő, amit nyugodt szívvel használhatunk?

Az utóbbi időben az arc és a test fizikai napfényvédelme a vegyszerekkel szembeni alternatívaként egyre népszerűbb. A fizikai védelmet nyújtó fényvédők olyan fizikai összetevőkből állnak, amelyek megülnek a bőrön és UV-szűrő hatásúak. A napsugarat eltérítik, és nem engedik, hogy az UV-sugarak behatoljanak a bőrbe. A fizikai fényvédőszerek leggyakoribb vegyületei a cink-oxid és a titán-dioxid, két természetesen előforduló vegyület, amelyek gyengédek és biztonságosak a bőr számára. Nem csoda, hogy a fizikai védelmet nyújtó fényvédők népszerűsége napról napra növekszik. A Colorescience fényvédő megoldásait úgy terveztük, hogy megóvják a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól anélkül, hogy ártalmas vegyi anyagokat juttatnának be a szervezetbe.

A Colorescience fényvédő szerek használatakor biztos lehetsz abban, hogy bőröd azt a gondoskodást és szeretetet kapja, amit megérdemel.

Olyan fényvédőt keresel, amitől a bőröd ragyogó marad?

Légies összetételű készítményeinkkel egész nap egészséges, ragyogó lehet a bőröd!

HOGYAN ILLESZTHETEM BE BIZTONSÁGOSAN A KÓKUSZOLAJAT A FÉNYVÉDŐ MÓDSZEREIM KÖZÉ?

Az a helyzet, hogy a kókuszolaj fényvédő tulajdonságairól szóló mítosz nem a semmiből keletkezett. Számos olyan előnye van használatának, amely a fényvédelem során is jól jön. Ahogy már említettük, a kókuszolaj hidratáló hatása kiváló, így remek kiegészítője lehet a nap káros sugarai ellen való mindennapos védekezésnek.

Kókuszolaj a leégés ellen

Ha napfénybarát bőrápolásról beszélünk, a kókuszolaj számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely a bőrnek hasznos és megakadályozza a kiszáradást, amikor a bőr napsütésnek van kitéve. De nem szabad önmagában használni. Ismételd utánunk: „A kókuszolaj nem megfelelő fényvédő.”

A kókuszolajat a természetes fényvédő termékeddel együtt használd, hogy a bőröd így megtarthassa hidratáltságát és rugalmasságát napozás során is. Viszont ne számíts rá, hogy megvéd a rákkeltő UV-sugárzástól.

Az egészséges életmód- és bőrápolási trendeknek mindig körültekintően nézz utána! Ha bőrápolással foglalkozó bloggernek csillogó logója és bizalomgerjesztő mosolya van, még nem jelenti azt, hogy tájékozott is. Olvass cikkeket orvosoktól, klinikáktól és tudományos kutatásokról. Ha nem vagy biztos benne, hogy a forrás megbízható, akkor ne bízz meg benne! Lehet, hogy többet árt, mint használ.